אינכם יודעים עד כמה עמלתי קשות כדי לכתוב את הפרק העוסק בהתפוררות הקולקטיביזם התרבותי והחברתי בעידן הנוכחי שבו אנו חיים - עידן שבו שולטים השררה, הכוח והנהנתנות. שוב ושוב שדרגתי, מחקתי משפטים שלמים ואפילו פסקאות, כתבתי אחרות ובסופו של דבר חילקתי את כל הפרק לסעיפים ולתת-סעיפים. הוצאה לאור של ספר היא לא מלאכה קלה וגם לא כתיבת הספר ובוודאי שלא עריכה לשונית.
במאמר זה אדון בהתנהגות הפרט בחברה הקפיטליסטית באמצעות שיח קצר על האינטרסים בחברה ועל המערכת המשפחתית העכורה.
אינטרסים במערכות היחסים בין בני האדם. בני האדם בחברה הקפיטליסטית אינם מודעים לחשיבות השמירה על הסולידריות החברתית, ומתנהגים בחוסר נאמנות כלפי האחר. חיים בסולידריות, בהרמוניה ובאחווה עם הזולת נתפסים אצלם כלא רלוונטיים למציאות החיים, ומערכת היחסים החברתית מתבטאת בעיקר בתא המשפחתי, שלא תמיד מספק את הצרכים החברתיים. במציאות זו שיחות הנפש של האדם עם עמיתיו ממקום עבודתו מתנהלות בעיקר בנסיעות בדרך לעבודה או בהפסקות במהלך יום העבודה, זמן פנוי המתאים לשתף את האחר במצוקות.
מערכת יחסים משפחתית עכורה. העלייה באחוז הגירושים בחברה הקפיטליסטית מוכיחה עד כמה הפוליטיקה, הכוח, השררה והאינטרסים האישיים מצאו את ביטויים במערכת היחסים שבין גבר לאישה, שיבשו את התנהלותו התקינה של מוסד הנישואים, והפכו את הליך הגירושים לטבעי ולנורמלי.
בעידן זה גובר חוסר התלות של הילדים בהורים בכל הקשור לבחירת בן זוג. הורים רבים חשים מתוסכלים לנוכח עובדה זו, כיוון שהם מעוניינים כי ילדיהם יקשיבו לחוות דעתם ה"מקצועית", לפני שיקבלו החלטה נחפזת. ההורים חשים עוינות כלפי ילדיהם שאינם נשמעים להם, ולא אחת מטילים דופי בבחיר לבם, ובכך משפיעים לרעה על מערכת יחסיהם עמם.
כיום הדור הצעיר, בני העשרים פלוס מפתח תלות כלכלית בהורים, והרווקים ממשיכים להתגורר בבית ההורים בגלל המצב הכלכלי. ההורים, אחרי שנים רבות של השקעה ודאגה לילדים, רוצים סוף סוף לצאת לנופשונים ולטוס לחו"ל, ולאו דווקא לעזור כלכלית לילדים. לפיכך חלה הרעה במערכת היחסים בין הצדדים, אורחות חייה של המשפחה משתבשים, והיא שרויה במתח נפשי מיותר.
ניר שגב - עורך לשוני וסופר צללים